Nemzetközi stratégiai partnerség, melyet az Európai Unió támogat

A 2019/20-as tanévvel véget ért a projektünk. Szeptember végén nemzetközi projekttalálkozóra került sor az Apagyi Zrínyi Ilona Általános Iskolában a négy partnerország képviselőinek részvételével. Izgalmas volt ez a hét, tele a témához kapcsolódó programokkal. Az iskolában folyó munka megismerése után fogadta a csoportot a Polgármester Úr is, majd látogatást tettünk a különböző termelői portákon. Lukács Zoltánné, Maczali János és Somogyi Ferenc bemutatta a virágtermesztés, dohány- és almatermesztés titkait – a vendégek nagy örömére. A Nyíregyházi Élményközpontban tett látogatásuk során tanulmányozták a természettudományos tantárgyak modern oktatását. A Jósa András Múzeum éppen A Szinyei kiállítást kínálta, ami szintén lenyűgöző volt. Kirándulásaink során Tokajban az interaktív Borászati Múzeumot és a szőlőültetvényeket ejtettük útba. Mindkettő nagyon tanulságos volt. Budapestet is megmutattuk vendégeinknek. A Fűvészkertben és a Parlamentben tett látogatás is nagyszerű élmény volt mindnyájuknak. A parlamenti látogatást Magyar Sándor- régi kedves tanítványunk -–segítségével bonyolítottuk le. Ezúton is köszönünk minden támogatást! Természetesen a projekt utolsó évének megtervezése is nagyon fontos szerepet játszott a hét folyamán.

Sajnos a pandémiás helyzet miatt a nálunk megrendezendő rövidtávú diákcsere nem valósulhatott meg, pedig a tervezési, szervezési feladatokkal már elkészültünk. Sok apagyi család szívesen látott volna vendégül cseh, szlovák, román ill. lengyel gyerekeket. Elmaradt a projektzáró rendezvény Csehországban is. Mindez közös megegyezés eredménye volt, a feladatokkal már túlnyomórészt készen voltunk.  A kollégákkal telefonon, e-mail-ben, facebook-on tartottuk a kapcsolatot ill. osztottuk meg saját produktumunkat. Ilyenek voltak a növénygyűjtemény, a minikert folyamatos gondozása, digitális tananyagok ill a diákfotókból készült kiállítás.  A nyár folyamán három kirándulást is szerveztünk a tanulóknak az Erasmus+ pénzügyi támogatásából. Szinte minden tanuló részesült ebben. Voltunk Lillafüreden, Diósgyőrben,A Debreceni Botanikus kertben és a Kerekerdő élményparkban, valamint Szatmári körúton. A projektzáró rendezvényt Tokaji kirándulással kötöttük össze. Jutalmul édességet kaphattak az osztályok és vásároltunk még a minikert (ami zömmel gyógynövényekkel van beültetve) fenntartásához több eszközt is.

A záróbeszámoló elkészült, most a nyilvánosság számára történő megosztás zajlik. Ez volt a 3. projektünk az Európai Unió és a Tempus Közalapítvány támogatásával. Köszönjük a nagyszerű lehetőséget.

 

 

Feladatok:

Domino

Természeti kincseink

Rejtvény

 

 Diákfotók a mobilitásokon:

 

Jutalmazás:

 

Kiállítások:

 

 Kirándulások 2020:

 

 Minikert:

Nemzetközi projekttalálkozó Apagyon:

Copyright